Işık Temelli Kuantum Bilgisayar

Işık Temelli Kuantum Bilgisayar

Işık Temelli Kuantum Bilgisayar


Çinli bilim adamları dünyanın ilk ışık temelli kuantum bilgisayarını bulduklarını açıkladı. Işık Temelli kuantum bilgisayarların günümüzdeki bilgisayarlardan farkı ise problemleri daha hızlı çözebilmesi olarak biliniyor.Adını eski zaman Çincesinde bir metinden alan Jiuzhang, 'Gaussian boson sampling' (Gauss bozon örneklendirmesi) adı verilen bir işlemi 200 saniye gibi oldukça etkileyici bir sürede hesaplamayı başardı. Günümüzdeki en iyi bilgisayarlar ise aynı işlemi 600 milyon yıl gibi bir sürede hesaplayabiliyorlar.Jiuzhang, Google'ın 53 qubit kuantum bilgisayarının geçtiğimiz seneki rekorunun ardından hemen ikinci sırada bulunuyor.Google'ın kuantum bilgisayarı, hesaplamada süper iletken materyaller kullanmıştı.Jiuzhang ise hesaplama için 76 fotonu manipüle ederek bulduğu yeni bir method kullandı.    



--Kuantum bilgisayarların hacklenmesi--


Çinli bilim adamları kuantum bilgisayarların eklenmesinin mümkün olamayacağını açıklamıştı. Çinli yetkililer kuantum teknolojisi sayesinde dinlenmeler casus yazılımlar ve yapılabilecek hack olaylarının önüne geçileceğini ifade etti. Çin'de ticari bir şirket Pekin ile Şanghay arasında yaklaşık 2000 kilometre hacklenmesi imkansız kuantum iletişim hattını faaliyete soktular.




Son yirmi yılda dünyanın üretim merkezi haline gelen Çin, birçok kente kuantum iletişim ağları kurmaya başladı, Çin şu anda Dünyada bilinen en iyi kuantum altyapısına sahip ülkelerden birisi. Özellikle Çin yeni teknolojileri yol açacak kuantum bilgisayarlara çok fazla miktarda yatırım yapıyor.



--Dünyanın en güçlü kuantum bilgisayarı--


Honeywell isimli bir şirket, kuantum bilgisayar yarışında rakiplerinin çok önünde olan bir kuantum bilgisayar oluşturduklarını açıkladı. Honeywell şirketinin yaptığı açıklamaya göre yeni kuantum bilgisayar, 64 kuantum hacim gücüne sahip.




Honeywell şirketinin yaptığı açıklamaya göre;

"Dünyanın en yüksek performansına sahip kuantum bilgisayarının gücü yüksek kuantum hacminden geliyor.

Honeywell şirketinin geliştirdiği kuantum bilgisayar 64 kuantum hacme sahip bu durumsa onu şu anlık dünyanın en yüksek performansına sahip kuantum bilgisayarı yapıyor.



--Kuantum bilgisayarın çalışması--


Fotonlar önce bir kanal ağına gönderilir. Oradan, her foton, kuantum süper pozisyonu adı verilen bir şekilde, her biri fotonu aynı anda iki yoldan aşağı gönderen bir dizi ışın ayırıcıyla karşılaşır. Yollar da birleşir ve tekrarlanan bölünme ve birleşme, fotonların kuantum kurallarına göre birbirine müdahale etmesine neden olur.


Son olarak, ağın çıkış kanallarının her birindeki foton sayısı sonunda ölçülür. Birçok kez tekrarlandığında, bu işlem her çıktıda kaç tane foton bulunduğuna bağlı olarak bir sayı dağılımı üretir.


Son olarak;

Çok sayıda foton ve birçok kanal ile çalıştırılırsa, kuantum bilgisayar klasik bir bilgisayarın hesaplaması için çok karmaşık bir sayı dağılımı üretecektir. Yeni deneyde 76’ya kadar foton, 100 kanallık bir ağdan geçti. Ayrıca Jiuzhang ,fotonlu kuantum hesaplamanın da uygulanabilir olduğunun bir kanıtı olmuş oldu.